Táltosparipa

Manifesztáljunk álomállást ideális kollégákkal

Álomállás szuper kollégákkal – mindenki ilyet szeretne. Van, akinek összejön, másnak pedig nem. Min múlik?

woman-1197497_1280Futtassuk át az agyunkban, hogyan szoktunk az ismerősökkel a munkánkról beszélni! Többnyire panaszkodunk? Vagy szívesen beszélünk a munkánk előnyeiről? Esetleg már egy új állást, munkahelyváltást tervezünk? Vegyél most elő egy papírt, ne sajnáld rá az időt, és írd le, leggyakrabban milyen mondatokkal beszélsz a munkádról! Aztán tedd félre, és olvasd el itt velem a Babszem csacsi meséjét. A cikk végén még szükséged lesz a félretett jegyzetpapírodra!

AZ ÁLOMÁLLÁS MANIFESZTÁLÁSA

woman-690036_1280Ennek a mesének a hőse pont olyan ember volt, mint manapság is sokan: rengeteget dolgozott, mégis anyagi problémái voltak. Ennek a favágónak volt egy főnöke is: a zsugori gazda. Hát, ő meg pont olyan volt, mint egy mai főnök, aki minden módon megkeseríti az alkalmazottja életét. Hogyan lehet ebből a helyzetből lépni? Mert lépni kell! Szögezzük le, hogy nem kell belenyomorodni a rossz helyzetekbe, mindig keresni kell egy jobb megoldást! Ez a magyar népmese megmutatja, hogy kilátástalan munkahelyi szituációban is van megoldás, lehet jól lépni! Ebben a blogban, a Meseterápia menüpont alatt már sokszor olvashattál olyan történetet, amely megmutatta, hogy a népmesék (eredeti szándékuk szerint) a felnőtt ember számára tartalmaznak útmutatásokat arról, hogy hogyan tudja az életét okosabban kormányozni. Most is ezért érdemes erre a népmesére figyelni!A mesebeli favágó munkaerejével a végletekig visszaélt a munkaadója. Számunkra azonban példaértékű lehet, hogy ezt a helyzetet ő hogyan kezelte. Azt várnánk, hogy reggeltől estig panaszkodott, zúgolódott a méltánytalanság miatt. De nem így tett! office-594132_1280Százszor felsóhajtva is megfogalmazta, hogy a jelenlegi helyett milyen munkakörülmények lennének a számára az ideálisak. Mindig, amikor különösen keményen kellett dolgoznia, amikor a minden empátiát nélkülöző főnöke miatt kellett pluszmunkát végeznie, akkor kimondta a kívánságát, hogy számára mi lenne az “álomállás”.  Mai szóval ezt úgy mondjuk: manifesztálta a kívánságát. Az övé így hangzott: “Istenem, Istenem, ha nekem legalább csak egy szamaram lenne! Nem bánnám, ha akkora volna is, mint egy babszem.”

A HATÉKONY EGYÜTTMŰKÖDÉS MÓDJA

workplace-1245776_1280És képzeljétek: egy napon ez a babszemnyi kis szamár megjelent. Méghozzá azért, hogy a túlterhelt favágónak segítségére legyen. Olyan “kollégának” jött, aki tényleg a legjobb! Maximálisan összehangoltan tudtak együtt dolgozni. De figyelem! A jó együttműködésüknek nem az volt a záloga, hogy most a favágó használta volna ki a kis szamár munkaerejét, és minden munkát, amit neki nem volt kedve elvégezni, rálőcsölt volna! NEM, HANEM: az együttműködés elején a favágó megnézte, hogy neki mit kell azért tennie és adnia, hogy a kis szamárral maximális hatékonysággal tudjanak dolgozni. És bizony neki is oda kellett tennie magát: a ködmönét, a kucsmáját, a hímzett báránybőr mellényét (szóval minden vagyonát a házán kívül) be kellett fektetnie, hogy a kis szamárnak enni tudjon adni, hogy aztán annak legyen munkaereje. Amikor azonban a szamár jóllakott, olyan intenzív munkára volt képes, amely minden képzeletet felülmúlt! Vagyis, ha hatékony együttműködést akarunk, akkor legyünk tudatában, hogy annyit várhatunk a másik féltől, amennyit magunk is beleteszünk a közös munkába. Senki sem szeret vesztes lenni vagy kihasználtnak érezni magát. Mindannyian szeretünk azonban megbecsültségben dolgozni – erre építsünk!

A SIKER ELLENLÁBASAI

A favágó hamarosan sikeres lett, annyira, hogy sikerével túlszárnyalta hajdani főnökét is. Régi környezete rögtön hitelrontással próbálkozott, hogy a beinduló vállalkozást ellehetetlenítsék. De a szamár és a favágó erős szövetsége és kitartó munkája ezt is átvészelte! A volt kollégák ( a mesében a harangozó, a kántor, a pap, a bíró) kígyót-békát kiabáltak rá, a legvadabb pletykákat terjesztették róla a faluban. De nem értek célt! A csodaszamár és a favágó munkakapcsolata a bizalmon és a kölcsönös megbecsülésen alapult. 

office-1548294_1280ÁLOMMUNKA HOSSZÚ TÁVRA

Nem álltak le. Még keményebben dolgoztak. De most már értelme volt a munkának: maguknak dolgoztak, senki nem zsigerelte ki a munkaerejüket, munkájuk gyümölcsét önmaguk arathatták le!

Összefoglalva az álommunka és az ideális kollégák megtalálásának feltételeit:

– nem panaszkodni, hanem előre nézni

  • megfogalmazni: Mi számomra az álommunka? Milyen kollégákkal akarok dolgozni?
  • manifesztálás: minden nehezebb helyzetben magad elé képzelni és ismételni, amit megfogalmaztál
  • mikor megérkezik az álommunka: odatenni magad, még intenzívebben dolgozni
  • megbecsülni a jó kollégát, kölcsönös bizalmi viszonyt kialakítani
  • a munkatárssal nyertes-nyertes viszonyban lenni (teljesen felszámolni a kihasználó munkakapcsolatokat)
  • hálásnak lenni a Mindenség felé, hogy az életnek a ‘munka’ területe ideálisan alakul, sikeres lehetsz.
  • woman-792162_1280
  • Most vedd elő a félretett papírod! Olvasd át, amit leírtál! Ha az összefoglalóban található listának nem felel meg teljesen, akkor írd át, és legközelebb, mikor a munkádról beszélsz, már ennek megfelelően válaszolj! Sok sikert, találd meg Te is az álommunkád! 

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!