Táltosparipa

Itt az új Való Világ: a valóságshow csapdája

würflachkirándul 059Tegnap egy tündéri kis erdőben kirándultunk. Patakcsobogás és égbenyúló fák vettek körbe minket. Ahogy a fák sziklába kapaszkodó gyökereit figyeltem, egy fákról szóló mese járt az eszemben. Mi köze ennek a Való Világhoz? Mindjárt megérted!

 

A mese szerint régen-régen, nagyon régen a fák nem egy helyben álltak, hanem járni is tudtak, mint az emberek. Egyszer aztán egy telhetetlen ember arra kérte a jószívű, hatalmas koronájú fát, hogy menjen vele haza az ő udvarába. A fa a nyomába is szegődött. De útközben az ember kitalálta, hogy minek gyalogoljon ő, hiszen fel is ülhet a fa tetejébe, a fa pedig hazacipelheti őt. Aztán még egy legelésző tehenet, meg egy szekér tüzifát is felvetetett a lombok közé. Végül a falu templomának a harangját is haza akarta vinni a fa ágaira akasztva, hogy az is legyen az övé. Ekkor azonban lesújtott az Isten haragja: égi vihar tört ki, a villám porrá zúzta a fát, a tehenet, a sok tüzifát, de még a telhetetlen embert is. Csak a harang maradt épségben. Amióta ez történt, nem járnak többé a fák, gyökeret eresztettek, és egy helyben állnak méltóságteljesen. 

würflachkirándul 101Nem tud nem eszembe jutni a párhuzam a mese és a valóságshow-k világa között. Aki benevez, mire is vágyik: elsősorban pénzre, előrejutásra, sikerre, hírnévre, népszerűségre, ismertségre. Önmagukban ezek lehetnek jó dolgok, nincsen velük semmi baj. Ha azonban mindezt munka-valós teljesítmény-kitartás-erőfeszítés nélkül akarja valaki elérni, és ezek nélkül akarja élvezni a jólétet, az nem vezet jóra – a népmese szerint sem. De vajon miért? Miért jó megizzadni és miért kell valós teljesítményt produkálni, hogy a siker igazi lehessen? Mi a valóságshow-k csapdája?

shield-293172_1280A régi öregek ezt úgy tanították: “Amiért megdolgozol, azt tudod igazán becsülni.” És van egy ilyen mondásunk is: “Könnyen jött, könnyen megy.” Amikor valamiben benne van a munkád, a szíved, a lelked, az erőd, akkor érzed, hogy valamit teremtettél, hogy egy darabbal hozzájárulsz ahhoz, hogy a világ jobb hellyé váljon. Az ilyen munkát a magadénak érzed, joggal növeli az önértékelésed is. Ha azonban könnyen és gyorsan, igazi teljesítmény nélkül jön a siker, akkor az nem tud a személyiség részévé válni. Hány reality szereplőt láttunk, aki a kamerák előtt önmagát és társait is méltatlan helyzetbe hozta, úgy viselkedett, hogy az kínos volt, és több heti képernyőn levés alatt sem mondott vagy csinált semmi értékeset, unalmasat annál inkább!

fantasy-639115_1280

A mese szerint is jobb “lemászni a fáról”, és saját erőből megszerezni a “tehenet”. Vagyis, amire szükségünk van, ami az álmunk, azért kezdjünk el dolgozni. Ebben pedig éppen inkább akadály, ha több hétre/hónapra bezárnak egy “villába”…

Adj most magadnak csak fél percet, a tegnapi kirándulásról hazahoztam a fenti gondolatokat, amelyek emlékeztetnek, hogy ne keverjük össze a valóságshow-t a Valósággal. Gondold át ezt, és, ha bekapcsolod a tévét, tudd, hogy amit látsz, az csak (gyenge) színjáték, az Életed viszont a te munkádon, álmaidon és lelkesedéseden múlik!

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!