Táltosparipa

Indul a színházi évad – körbenéztünk, mi a kínálat

Nagyon szeretem a nyarat, de nyár végén mindig azzal biztatom magam: Hurrá, indul a színházi évad! Imádom a színházak levegőjét, a felgördülő függönyt, a kávét is a színházi büfékben! Szeretem, hogy a darab által másként nézhetek rá a saját életemre is. Sokszor éppen egy előadás után sikerül valamilyen engem foglalkoztató problémára megoldást találnom. Vagy épp inspirációt nyernem.

A Soproni Petőfi Színház  (saját fotó)

A Soproni Petőfi Színház (saját fotó)

Ez most egy szubjektív válogatás arról, hogy mit kínálnak nekünk idén a színházak. Kezdem az ország prominens

fotó: nemzetiszinhaz.hu

fotó: nemzetiszinhaz.hu

színházával, a budapesti Nemzetivel. A “Szenvedélyek Színháza”-ként nyílik meg náluk a 2016/17-es évad, hogy ez mit jelent, abból ízelítőt kaphatunk, ha a nyílt napon, szeptember 24-én felkeressük a teátrumot. Az biztos, hogy lesz egy erős ősbemutató, a The Tree című előadás egy különleges költői nyelven fog aktualitásokról beszélni az antropológiai színház jegyében. Szokatlan lesz és érdekes, ez biztos – én nagyon várom!

Jönnek a bemutatók, kettőt hadd emeljek ki. Udvaros Dorottya főszereplésével fut majd A miniszter felesége. Ez a szerb vígjáték majd’ száz éve született, de olyan szituációkat hoz, amelyeken ma is nevetni fogunk – mert miniszternék ma is vannak ám…

A másik Dosztojevszkij abszurd története, A krokodilus. Egy pétervári hivatalnokot lenyel egy krokodilus, hogy ebből az alaphelyzetből olyasmi bomlik ki a színpadon, amiért érdemes jegyet váltanunk, arra Dosztojevszkij tehetsége és a rendező, Valerij Fokin személye a garancia – aki most harmadik alkalommal mutatja meg rendezői világát a Nemzeti Színházban.

Kováts Adél az évadnyitón (fotó: radnotiszinhaz.hu)

Kováts Adél az évadnyitón (fotó: radnotiszinhaz.hu)

Radnóti Színház számára azért is különleges ez az évad, mert ez az első évada az új igazgatónak, Kováts Adélnak, aki persze “hazai pályán játszik”, hiszen régóta a színház művésze. Arculati váltás is várható, hangsúlyozottan intellektuális színházat akar a társulat, amely a mai kor és társadalom kérdéseire reflektál. A szezon első bemutatóját ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatjuk majd, egy Bulgakov komédiát: Iván, a rettenet címen. Kíváncsian várom azt az új előadást is, amelyet Michael Ende meséje nyomán állítanak színpadra Ofélia árnyszínháza címmel. Lesznek még más meglepetések is (felolvasószínházi sorozat!), azt hiszem, érdemes lesz felkeresni a megújuló Radnótit!

centralFolytassuk a Centrál Színházzal! A Vidám Színpad helyén indult színház egy egészen másik színház. Másfajta színházi ízlés, másfajta darabválasztás – és mindehhez megújuló közönség is persze! Nekem nagyon tetszik ez az új színház. Az ő nagy dobásuk ebben az évadban a My Fair Lady lesz. Az előadást a színházigazgató Puskás Tamás rendezi, Tompos Kátya és Alföldi Róbert lesznek a főszereplők. A régi meséhez most káprázatos látványvilágot és nagyzenekari hangzást ígérnek, várjuk! Én azonban azt remélem, hogy most eljutok a Nem félünk a farkastól egy előadására, mert engem ez az emberi dráma izgat legjobban: egy házaspár, akik szembenéznek játszmáikkal… Básti Juli és Rudolf Péter…

centralnemfelunkafarkastol

Fotó: centralszinhaz.hu

A vidéki színházakról is akarok írni. Ma a soproni Petőfi Színházról írok, mert hozzánk közel van, biztos, hogy felkeressük! 25 éves jubileumot ünnepelnek ősszel, a “korok és stílusok” évadának elnevezett szezonban 12 bemutató jön!  

almos

Fotó: soproniszinhaz.hu

Amire biztosan benevezek, az az elismeréseket halmozó Álmos legendája táncmű. Nem a díjeső miatt, hanem, mert a táncszínház (ha jó) engem is energiával tölt fel. A táncjáték zeneszerzője a Ghymes együttes alapítója, Szarka Gyula – na, például ezért is akarom látni és hallani a Sopron Balett előadását.

bergmansopron

A másik, amire fenem a fogam, egy színpadi játék. Ingmar Bergman Őszi szonátája. Az előadás érdekessége, hogy a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Mikházi Széllyes Sándor Csűrszínház és a Forrás Színház közös produkciójaként jött létre. Egy anya és a lánya története vétkekről és a megbocsátás lehetőségéről/lehetetlenségéről. 

Hamarosan indul az évad, be fogok számolni a színházi élményeimről, jó és rossz tapasztalatokról egyaránt. Visszavárlak, kedves színházszerető Olvasóm!

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!