Táltosparipa

Se túl rossz, se túl jó ez a világ

Van, ugye a kötelező címlapvigyor, az állandó “cheer up” életérzés; és ezzel szemben vannak a folyton fanyalgók, akiknek semmi sem jó. A népmesék viszont mértékletességre tanítanak. Közel a Magyar Népmese Napjához elgondolkodtam azon, mit mondanak a mesék: milyen világban élünk? Van-e lehetőségünk változtatni? Mennyi ráhatásunk van?

coffee-1245891_1920Van egy indián mese, amit múlt héten sokan olvashattak Magyarország talán legismertebb női magazinjában, a Nők Lapjában. Ezért is választottam ezt a mesét. Meg azért, mert egy hűvös októberi reggelen is beindítja azt a hitünket, hogy érdemes normálisan, becsületesen élni. Hogy rajtunk is múlik, milyen világban élünk.

A mese szerint egy égből pottyant lány két fia teremtette a világot. Tűz teremtett minden rossz és az ember számára veszélyes kihívást jelentő dolgot. A másik fiú, Rügyecske viszont szelídebb volt: ő segíteni akart az embereknek, ezért csupa olyasmit teremtett, ami az ember számára megkönnyíti és széppé teszi az életet. A két fiú azonban bele is nyúlhatott egymás munkájába, így elkezdték “csiszolni” a világot. Rügyecske tompítani igyekezett a vad erőket, Tűz viszont azon dolgozott, nehogy az embernek túl könnyű és “túl jó” élete legyen. Így lett a világ se túl jó, se túl rossz.

Vajon meglátjuk-e, hogy mi magunk vagyunk és lehetünk Tűz és Rügyecske? Itt van a kezünkben a teremtés és a rombolás lehetősége is. Minden szavunk és cselekedetünk teremt: épít vagy rombol. Előre visz vagy akadályt emel. 

puzzle-1415247_1280

Az életünk nagy lehetősége is éppen ez! Gyerekkoromban a mi generációnkat még arra nevelték, hogy fogadjuk el úgy a világot, ahogy van. A dolgok nem mozdíthatók. Ha nem tudsz rajzolni, tedd le a ceruzát; ha mások szebben mondanak verset, ne álmodozz arról, hogy belőled lehet színésznő; ha csak négyesre megy a matek, eszedbe ne jusson üzleti dolgok iránt érdeklődni. Aztán kiderült, hogy mindez nagyon is lehetséges, mert amibe energiát teszünk, az változik, fejlődik. A négyes matekosból mérnök lett, saját cége van. Aki “csúnyán rajzolt”, ma mandalákat fest. Mert lehet jobb a világ. Neked, nekem, bárkinek. Csak tenni kell érte. Nem baj, ha nem tökéletes. De legyen élhető!

coffee-1214671_1280Amikor Kölcsey Parainesisét olvastuk a gimiben, nagyon poros, idejét múlt szövegnek tűnt. Nem is értettem, egy fizika meg egy angolóra között mit kell ezzel kínlódni. Pedig nála is ott a nagy igazság: a saját körödben tudsz világítani. Lehetőséged van rá, hogy ott, ahol élsz: világíts, melegíts, tedd jobbá és színesebbé az életet. Csak elkezdeni nehéz – ha ráálltál a mesebeli Rügyecske útjára, már jönnek az ötletek, és menni fog! De súgni ez a blog is tud! 🙂 Nézz szét a menüben a Life Hack vagy az (Élet)váltó menüpontban, hátha találsz kedvedre való ötleteket, amiket használni tudsz! Legyen szép és élhető a napod, a heted, az életed!

Köszönöm, hogy ellátogattál a Táltosparipa oldalra, amely a Táltosparipa Mentáltréning része. Ha tetszik az oldal, és fontosnak tartod a lelki egészség fejlesztését, akkor kérlek, támogasd az oldal működését azzal, hogy lájkolod   a Táltosparipa blog Facebook oldalát: ITT TALÁLOD. (Vagy fenn, az oldalsávban is elérhető.) Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!