Táltosparipa

Igazából sosem mertem megnyitni a szívem (Holle anyó foga)

Meseterápia felnőtteknek – sokan “hallottak már róla harangozni”, de nem igazán tudják elképzelni, hogyan működhet. Most egy bécsi kliensem példáján megmutatom.

szivlakatA hölgy párkapcsolati problémákkal keresett meg. Az ötvenhez közelít, van egy fia, de igazából sosem élt boldog kapcsolatban. Pedig házas is volt, igaz, a gyerek apjával igen kurtára sikerült az együttélés. Tulajdonképpen néhány rövidebb időszakot leszámítva tizenéves kora óta mindig van mellette valaki, de egy-két év a maximum, ameddig a szerelem tart. Egy ápolt, jókedvű, kirobbanóan energikus nő ül velem szemben. Hol lehet a probléma? Merthogy, mire felvázolja az életét, már potyognak a könnyei…

Mit szeretne? Kérdezem. Olyan életet, amelyben nem kell mindig-mindent egyedül megoldani. Olyan életet, amelyben a közös vacsora és szex után a férfi nem veszi a kabátját, és indul haza – hanem, akivel közös az otthon. Olyan életet, amelyben a férfivel van közös téma, van őszinteség, van beszélgetés az ágyon kívül is.

Milyen vagy te a kapcsolataidban? Például abban, amelyiknek éppen most lett vége, milyen voltál? Két szót azonnal rávág: erős, domináns. 

szivkiemel

Milyen szeretnél lenni? Odabújós. Ellágyuló. Félelem nélküli.

Holle anyó meséjével kezdünk. Nagyjából rémlik is neki a sztori, megkönnyebbül, hogy nem lát a mesével kapcsolatot. Úgy fest, mint aki levegőhöz jut, hogy végre egy távolabbi perspektívából nézhet rá az életére. Reméli, hogy meg fog látni valamit, amit eddig nem vett észre. (Egyébként egy olyan nőről van most szó, aki nagyon is dolgozik a nőiségén: NIA táncot tanít, és a testével abszolút tisztában van.)

sziv2

Arra kérem, tegyünk félre mindent, és most csak a mesére koncentráljunk. Együtt elolvassuk a szövegét. Megkérem, csukja be a szemét, és idézze fel azt a képet, amely először beugrik neki a mese kapcsán. Holle anyó fogát mondja. Anélkül, hogy további kérdést tennék fel, elkezdi a mesét magára fordítani: “Igen, harapós vagyok. Harapok is. Te ezt nem látod, de tudok félelmet kiváltani. Azt hiszem, aki igazán közel kerül hozzám, az félni kezd tőlem. Vagy legalábbis sok vagyok neki.” Dől belőle a szó, vádolja magát, amiért rendre elüldözi maga mellől a partnereit.

szivzarakAmikor megnyugszik, Holle anyóra, a fog “tulajdonosára” terelem a figyelmét. Milyen ő? Helytálló-e őt “félelemkeltő”-ként leírni? Van-e más tulajdonsága, amit észrevehetünk benne?  Eljutunk oda, hogy Holle anyó látja a “szív titkait”, ezért tud igazságos és életteli lenni. Az “életteliség” megtetszik neki. Keresi, hogy számára mit jelentene “élettelinek” lenni. Kimondja (most először életében, mert most látja meg): “igazából sosem mertem megnyitni a szívem.” 

“Mentem előre, ahogyan jónak láttam. Vagány akartam lenni és belevaló. Meg akartam szerezni, amiről azt hittem, kell egy jófej csajnak. Közben meg nem hallottam a szívem hangját. Erőszakosan elvettem, amiről azt hittem, jár nekem.”

sziv3Arra kérem, hogy a következő találkozásunkig találjon ki egy szimbolikus tevékenységet, amelyben megformálja a terápiás felismerését – összegezni azt, amit számára jelent most ez a mese. Lerajzolhatja, dallamba vagy versbe foglalhatja, készíthet egy fotómontázst vagy bármit, ami kézzel fogható. 

Pár nap múlva facebookon átküld egy fotót egy festménnyel. Megfestette a szívet, amelyik képes megnyílni.

Van még min dolgozni, de elindult egy felismerés, amelynek nyomán változás állhat be. A szív csendes változása, ami átalakítja az életet.

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!