Táltosparipa

Levél Jézuskának, karácsonyfa az angyaloktól?

Mióta gyerekem van, az is fontos kérdése az életemnek, hogyan tudom átadni számára a hitet. Hogy sose legyen elveszve a nagyvilágban, mindig legyen kapaszkodója. Már gyerekként sem tudtam egyetérteni azzal a nézettel, hogy “a hit a gyengék kapaszkodója”. Erős, hívő embereket láttam magam körül, akik a hitük által voltak képesek úgy élni, hogy az számomra csodálatra méltó volt. Aztán a hit számomra is személyessé vált: megtapasztaltam, hogy igazi erőforrás. Ajtókat nyit ki, megtanít a felszín mögé látni, igazi dolgokat keresni és találni. 

kari4

Ezért is lett nekem annyira fontos és evidens, hogy a keresztény ünnepek idején is olyasmit tanítsak a gyerekemnek, ami igaz. Amit 10, 20 vagy 100 év múlva is igazságként élhet meg, nem múlik el a varázs.

Természetesen mi is díszítünk karácsonyfát. És mesélek a gyerekemnek angyalokról, hiszen a Biblia szereplői között is ott suhognak ezek a csodahozó lények. De nem állítok róluk olyasmit, ami nem igaz. A karácsonyfát együtt díszítjük fel, ez nagyon meghitt dolog, és van csengőszó is. És tudjuk, hogy az angyalok láthatatlanul is jelen vannak – ezért is énekeljük együtt a “Mennyből az angyal”-t. Már most, adventben felállítottunk egy papírból készült kis jászolt, beszélünk a betlehemi történetről, tudatosítjuk, hogy Jézus születését ünnepeljük. Hogy megszületett a Megváltó, akihez minden jó és rossz gondolatunkkal mehetünk. Aki tehermentesít a nehéz helyzetekben is. Aki értelmes irányt ad az életünknek, és mi szabadon választhatjuk ezt az irányt.

kari2

Innen már sejthető, hogy nem írunk levelet a “Jézuskának”, mert Jézust valóságos isteni erőként akarjuk érzékelni, nem egy lebutított történet szereplőjeként, aki játékautók és hajasbabák logisztikáját intézi a legnagyobb keresztény ünnepen. Az angyaloknak ugyan elsusogjuk, mit kívánunk – nemcsak a fenyőfa alá, hanem hosszabb távra is. De tudatosítjuk, hogy az angyalsereg és Jézus NEM az amazon vagy egyéb csomagküldő szolgálat megbízásából dolgozik. Hitem szerint ezzel hagyunk az ünnepnek esélyt, hogy mélységet és szépséget kapjon.

karifa

Nekem is meg kellett tapasztalnom, hogy nem úgy születünk, hogy tudunk ünnepelni. Az ünneplés képessége nem genetikusan öröklődik. Ünnepelnünk meg kell tanulni, figyelmet kell rá fordítani. Magától ez sem megy. Ez a mostani advent, majd karácsony is egy lehetőség, hogy széppé, fénnyel telivé tegyük az ünnepet egymás és önmagunk számára. Ezért én most megyek is, és összeállítom a mézeskalács tésztáját. Mert a mézeskalács fahéjas-szegfűszeges-gyömbéres illata is olyasmi, ami igazi és megőrizhető.

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!