Táltosparipa

Milyen iskolába küldjem a gyerekem, hogy olyan sikeres legyen, mint Salvador Dali?

Kezdjük ott, hogy mi volt Dalí sikerének a titka? A kreativitása. Furcsa-extrém festői világát mindenki maga elé tudja idézni, például az elfolyó idővel. De a festés mellett felsorolhatatlanul sok dolgot csinált, és mindenben egyedit hozott létre. Hogy színházi jelmezeket és díszleteket is tervezett, az oké, hogy librettókat is írt, még az is. De gondolnád, hogy a parfümkreálásban és a rajzfilmezésben is megmutatta tehetségét? Vagy, hogy olyasmit talált ki, ami mások szerint nem is lehetséges: a szélorgonát – amit a mediterrán északi szél szólaltat meg. Ötleteinek se vége, se hossza. Ilyen intenzív életre csak olyan ember képes, akit nem korlátoznak elvek, idejétmúlt meggyőződések, de mindig kész az újításra. salvadordali

Hogy hova járna ő ma iskolába? Ez jó kérdés. Az állami képzés – mivel tömegoktatás – sehol nem kedvezne neki. Ebből a szempontból nem látok lényeges különbséget a magyar és az osztrák oktatási rendszer között. Előbbit én jártam végig, és dolgoztam is benne, utóbbival pedig Ausztriába költözésem óta ismerkedem.

Én is forgatom magamban a kérdést – legfőképpen a gyerekem miatt – hogy milyen is az az iskola, ahol jól is érezheti magát a gyerek, és életkorának megfelelően ismerkedhet a világgal és kibontakozhat. Bár mindig kitűnő vagy jeles tanuló voltam, azt biztosan állítom, hogy a jó bizonyítvány nem jár együtt a kreativitás fejlődésével. Pedig az élet feladatait pont ennek a készségnek a gyakorlásával tudjuk/tudnánk megoldani. Így aztán azokat a nevelési intézményeket keresem és figyelem, ahol mód van erre. Nem mintha egy újabb Salvador Dalít akarnék nevelni a gyerekemből, de egy szabadon létező, boldog embert igen.

el-salvador-dali-889515_1280Dalí életrajzában azért figyelemre méltó, hogy már gyerekként művészemberek társaságában forgott. Az ő példájuk, a kreatív erők megérzése nyilván hatott rá. És ez az, amit követni is lehet az ő gyerekkorából, nevelődéséből. Mert mindegy honnan jönnek az inspiráló impulzusok, csak jöjjenek. Dalínak például már gyerekként lehetősége volt az elmélyedésre. Na, nem kapott ehhez luxuskörülményeket: a házuk padlásán lévő mosókonyhában rendezhette be első “műtermét”.

Ha most kell óvodát, iskolát választani, és nem változtatható meg egy pillanat alatt az iskolarendszer, és nincs is a közelben elérhető szuper iskola, akkor sem kell kétségbe esni. A gyerek számára elsődlegesen mégiscsak a család és az informális környezet az, ami formáló erővel bír. Milliószor elmondták már gyereknevelési szakkönyvek, hogy a szülői minta mennyire fontos. Szülőként önmagamat is kell fejleszteni, kreatívvá, lazává, innovatívvá formálni. És, ha én változom, vonzóan élek, a gyerekemen is látszani fog a nyitottság, a kiegyensúlyozottság.

És akkor bármilyen iskolába is járjon, meg fogja találni az útját. A benne dolgozó kreatív erők arra felé fogják tolni, dali2hogy jól válasszon pályát, hogy a választott útján kedvvel és erővel tudjon járni. Kedvenceim azok az emberek, akik a szakmájukból valami egészen eredetit hoznak ki. Tőlünk pár faluval arrébb dolgozik például egy asztalos. Kitalálta, hogy ő tengerjáró hajók bútorzatát fogja készíteni. Első körben elutasításokat kapott. Aztán beindult, ma már kapkodnak utána, mert minőségi és eredeti, amit csinál. Egy asztalos, aki felépítette a saját birodalmát. Ő is egy Salvador Dalí – mert a saját kreativitásának erejéből építkezik.

Szummázva: no para, csak támogasd a gyerekedben (eredendően) ott lévő kreativitást, és akkor, ha nem is sikerül fantasztikus tanárokat vagy iskolákat találni, boldog ember lehet belőle! 

dali

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!