Táltosparipa

Ne fossatok be! – ez az (újévi) message

Van úgy, hogy az ember belesüpped az önsajnálatba, és mellé még a világot is temeti. Hogy 2017. NE ebben a hangulatban teljen, ahhoz részeg emberek őszinte mondatait hoztam ma el nektek – a színházból…

“Nem vagyok elég jó. / Lehetetlen világban élünk. /Nincs már ebben a világban szemernyi tisztesség sem. / Én nem érdemlek semmi jót. / Az Élet egy nagy szar.” – Ha ilyen mondatok valaha is keringtek a fejedben (kinek nem?), akkor érdemes odafigyelned egy Viripajev nevű mai orosz drámaíró Részegek című darabjára. Én szeretem a karácsony és újév közti pár napot csendes összegzéssel (vissza- és előrenézéssel) tölteni. Ennek részeként december 27-én néztem meg ezt a darabot. Fontos üzenete van 2017-re is.

Csak 10 perccel a kezdés előtt érkeztem, így most a ráhangoló kávémat nem volt időm meginni a büfében, de a kezdő néhány perc disszonáns hanghatásai, falon futó vörös betűi (“Iszom, ameddig csak végleg elmúlnak napjaim.” típusú mondatokkal) berántottak az előadás terébe. Különös éjszakai kompániában találtam magam: egy fesztiváligazgató, egy prostituált,  4 fiatal banki menedzser, furcsa barátnők közös pasival,  két középkorú, jólszituált, de seggrészeg házaspár, egy megvilágosulni készülő fiatal nő. Mi akar ez lenni?

2reszegek_sajto_eoszfoto-7649

Nagy Mari, Kristán Attila, Szűcs Nelli (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, nemzetiszinhaz.hu)

Csak egy éjszaka, amikor a részegség mindenkinek bátorságot ad kimondani a józanon elnyomott gondolatokat. A legénybúcsús menedzser másnapi házasságáról kiderül, hogy nem is szerelem? Hogy eddig azt sem tudta, mit jelent szeretni? “Elveszítettük a kontaktust a legfontosabbal! Aki elveszti a kontaktust a Legfontosabbal, az elcseszi az életét!” – ezt kiabálja, de rögtön ott a kérdés is: “Mi a Legfontosabb?”

Erre a kérdésre mindegyik részeg keresi a választ. Úgy látszik, megszabadulva a józan, nappali racionalitástól a részeg elmék ráéreznek, hogy az Életnek kell lennie valamilyen értelmének, sőt irányelvének, ami segít eligazodni, segít jót és rosszat megkülönböztetni. Istenről és Szeretetről hadoválnak akadozó (néha túl gyorsan pörgő) nyelvvel. A fiatal menedzser, akinek (nem létező) bátyja katolikus pap, hazugságával is felmutatja az igényt, hogy mindannyian vágyakozunk valamire, ami vagy aki értelmessé tenné az életünk. Ugyanez a legénybúcsús társaság  -kurvával az ölükben – világgá kiabálja, amit nappal nem lehetne (vagy nevetségesnek tűnne): “Hallom az Úr suttogását a szívemben!” Abban a pillanatban nem kétséges: mindannyian halljuk.

2reszegek_sajto_eoszfoto-7806

Berettyán Sándor, Barta Ágnes, Bordás Roland, ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, nemzetiszinhaz.hu)

Persze kérdés, ki mit hall meg ebből a suttogásból. A sok évtizede házas férj most, az alkohol hatására akarja bevallani a feleségének, hogy hányszor megcsalta. Ezzel kívánja legyőzni a hazugságot. És elültetni másban is a kétséget, hogy házasodni, elköteleződni nem érdemes. De van, akiből részegségében is előtör a tiszta forrás. Éppen ebben az állapotban tudja megfogalmazni, hogy – bármilyen világban is élünk – van a Szeretetnek létjogosultsága. Ezért is kiabálja szinte már szent őrülettel:

“Ne fossatok be!” Lépjetek túl önmagatok szeretetén, a nyafogáson és a panaszkodáson, és vegyétek észre a másik embert! Ez a message.

2reszegek_sajto_eoszfoto-8056

Tóth László, Katona Kinga, Fehér Tibor, Nagy Mari (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, nemzetiszinhaz.hu)

És akinek éppen a részeg éjszaka változtatja meg az életét, ad tisztánlátást, az mostmár mindig részeg akar maradni – de úgy, hogy soha többé nem iszik.

Aki viszont a részegségben is csak önmagát találja, az magát képzeli Jézus Krisztusnak. Miközben “ad” is majdnem öl.

Az éjszaka, amikor mindenki részeg, egy lehetőség meghallani, hogy mi a message. Hogy hazavihesd az üzenetet, a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán nézheted meg ezt az előadást Viktor Rizsakov rendezésében. Rendhagyó, de helytálló újévi üzenet.

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!