Táltosparipa Mentáltréning

Ne fossatok be! – ez az (újévi) message

Van úgy, hogy az ember belesüpped az önsajnálatba, és mellé még a világot is temeti. Hogy 2017. NE ebben a hangulatban teljen, ahhoz részeg emberek őszinte mondatait hoztam ma el nektek – a színházból…

“Nem vagyok elég jó. / Lehetetlen világban élünk. /Nincs már ebben a világban szemernyi tisztesség sem. / Én nem érdemlek semmi jót. / Az Élet egy nagy szar.” – Ha ilyen mondatok valaha is keringtek a fejedben (kinek nem?), akkor érdemes odafigyelned egy Viripajev nevű mai orosz drámaíró Részegek című darabjára. Én szeretem a karácsony és újév közti pár napot csendes összegzéssel (vissza- és előrenézéssel) tölteni. Ennek részeként december 27-én néztem meg ezt a darabot. Fontos üzenete van 2017-re is.

Csak 10 perccel a kezdés előtt érkeztem, így most a ráhangoló kávémat nem volt időm meginni a büfében, de a kezdő néhány perc disszonáns hanghatásai, falon futó vörös betűi (“Iszom, ameddig csak végleg elmúlnak napjaim.” típusú mondatokkal) berántottak az előadás terébe. Különös éjszakai kompániában találtam magam: egy fesztiváligazgató, egy prostituált,  4 fiatal banki menedzser, furcsa barátnők közös pasival,  két középkorú, jólszituált, de seggrészeg házaspár, egy megvilágosulni készülő fiatal nő. Mi akar ez lenni?

2reszegek_sajto_eoszfoto-7649

Nagy Mari, Kristán Attila, Szűcs Nelli (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, nemzetiszinhaz.hu)

Csak egy éjszaka, amikor a részegség mindenkinek bátorságot ad kimondani a józanon elnyomott gondolatokat. A legénybúcsús menedzser másnapi házasságáról kiderül, hogy nem is szerelem? Hogy eddig azt sem tudta, mit jelent szeretni? “Elveszítettük a kontaktust a legfontosabbal! Aki elveszti a kontaktust a Legfontosabbal, az elcseszi az életét!” – ezt kiabálja, de rögtön ott a kérdés is: “Mi a Legfontosabb?”

Erre a kérdésre mindegyik részeg keresi a választ. Úgy látszik, megszabadulva a józan, nappali racionalitástól a részeg elmék ráéreznek, hogy az Életnek kell lennie valamilyen értelmének, sőt irányelvének, ami segít eligazodni, segít jót és rosszat megkülönböztetni. Istenről és Szeretetről hadoválnak akadozó (néha túl gyorsan pörgő) nyelvvel. A fiatal menedzser, akinek (nem létező) bátyja katolikus pap, hazugságával is felmutatja az igényt, hogy mindannyian vágyakozunk valamire, ami vagy aki értelmessé tenné az életünk. Ugyanez a legénybúcsús társaság  -kurvával az ölükben – világgá kiabálja, amit nappal nem lehetne (vagy nevetségesnek tűnne): “Hallom az Úr suttogását a szívemben!” Abban a pillanatban nem kétséges: mindannyian halljuk.

2reszegek_sajto_eoszfoto-7806

Berettyán Sándor, Barta Ágnes, Bordás Roland, ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, nemzetiszinhaz.hu)

Persze kérdés, ki mit hall meg ebből a suttogásból. A sok évtizede házas férj most, az alkohol hatására akarja bevallani a feleségének, hogy hányszor megcsalta. Ezzel kívánja legyőzni a hazugságot. És elültetni másban is a kétséget, hogy házasodni, elköteleződni nem érdemes. De van, akiből részegségében is előtör a tiszta forrás. Éppen ebben az állapotban tudja megfogalmazni, hogy – bármilyen világban is élünk – van a Szeretetnek létjogosultsága. Ezért is kiabálja szinte már szent őrülettel:

“Ne fossatok be!” Lépjetek túl önmagatok szeretetén, a nyafogáson és a panaszkodáson, és vegyétek észre a másik embert! Ez a message.

2reszegek_sajto_eoszfoto-8056

Tóth László, Katona Kinga, Fehér Tibor, Nagy Mari (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, nemzetiszinhaz.hu)

És akinek éppen a részeg éjszaka változtatja meg az életét, ad tisztánlátást, az mostmár mindig részeg akar maradni – de úgy, hogy soha többé nem iszik.

Aki viszont a részegségben is csak önmagát találja, az magát képzeli Jézus Krisztusnak. Miközben “ad” is majdnem öl.

Az éjszaka, amikor mindenki részeg, egy lehetőség meghallani, hogy mi a message. Hogy hazavihesd az üzenetet, a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán nézheted meg ezt az előadást Viktor Rizsakov rendezésében. Rendhagyó, de helytálló újévi üzenet.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!