Táltosparipa

4 dolog, ami Oprah Winfrey-től eltanulható – és miért is ne tanulnánk el, ha jobbá teszi az életünk?!

Oprah Winfrey az a megasztár az USÁ-ban, aki emberileg is mega. Ritka jelenség a sztárvilágban. Egy ember, akinek a rengeteg pénz nem vette el az eszét, hanem mások számára is példaértékű dolgai vannak. Egy szó, mint száz: én bírom ezt a nőt, amikor a gondolatait olvasom, nagyokat bólogatok. Amit biztosan tudok című könyvében személyes kapcsolatairól, az élethez való viszonyáról vall.

oprahDehát ki ez a nő, és miért érdekes, amit ő mond az életről? Amerika egyik legismertebb közéleti személyisége nagyon messziről indult. Nemkívánt terhességből született, anyja szégyennel és titkolózással várta. Ma már tudjuk, hogy a magzat átveszi az anyai érzéseket, programként íródnak ezek a még meg sem született gyerek tudattalanjába. Vagyis Oprah igazán nem kedvező csillagzat alatt született. Gyermekévei szegénységben teltek, cserkész például azért nem lett, mert nem volt pénzük az egyenruhára. Viszont ráébredt, hogy ő szabad és sikeres ember akar lenni, és azt is tudta, hogy ennek mi a feltétele: a tudattalanjában megváltoztatni a programokat, az egész élethez való viszonyát. Megtette, feldolgozta a traumáit, és nem ismételte anyja nehéz sorsát, hanem fantasztikus pályát futott be. Szerintem ez jó ok arra, hogy odafigyeljünk, milyen “titkokat” mond ő a jó életről. Most 4 dolgot emelek ki, amelyek Oprah szerint a jó élet megteremtésében igazán fontosak.

  1. Igaz barátság jóban-rosszban 

Mindenki szeretne ilyet. Sokaknak megadatik, még többen viszont összekeverik a haverságot a barátsággal – és csodálkoznak, hogy nehéz pillanataikban nincs mellettük senki. Oprah egy régi barátnőjéről mesél: pályája elején járt, amikor találkoztak, szakmai kapcsolatból nőtt ki a barátságuk. Lám, ezt is lehet: felnőttként igaz barátra lelni. De ki az igaz barát? Oprah szerint az, aki tud szívből, irigység nélkül örülni a másik sikerének. Az, aki a bajban is ott van. Az, akit igazán érdekel, mi van veled. És, ha te ezt tudod adni, akkor olyan ember vagy, akinek van esélye igaz barátra találni. Hiszen ez az egész az adok-kapok kölcsönös játéka, amelyben azonban nem méricskéljük, ki mennyit ad és kap. Egymástól is tanuljuk az önzetlenséget. Mindez banálisan hangzik, pedig, aki éli, az tudja, hogy a jó életnek ez egy fontos titka – nem véletlenül beszél róla a dollármilliárdos Winfrey: pénzen nem megvásárolható.

2. Rácsodálkozás képessége

oprah2Mindannyiunknak lehetőségünk van, hogy naponta rácsodálkozzunk valamire. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Oprah példája a kutyakölykei, akik, amikor először találkoztak a hancúrozásra alkalmas szabad mezővel, hihetetlen örömben törtek ki. Valami hasonlót minden nap találnunk kell! A lényeg, hogy tudjunk rácsodálkozni a környezetünk apróságaira, hogy felszabadulhasson az örömhormon.

3. Olvasás

Oprah szerint az olvasás nemhogy divatjamúlt szokás, de kifejezetten AZ ÚT, amelyen járva a csúcs felé törhetünk. Ő a szakmai sikereit, kapcsolatait is a könyveknek köszönheti, közben pedig, azt mondja, az olvasás által magáról is többet tudott meg. Érdemes ezt akár egy olvasókörben is gyakorolni, de persze az olvasás alapvetően magányos tevékenység – mégis a szellemi örömök legnagyobb forrása.

4. “Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit.”

oprahwinfreyEzt a verset Oprah a Zsoltárok könyvéből emeli ki. Azt mondja, nyolcéves kora óta kíséri ez a mondat. Azt vallja, az élethez való alapállása ez: gyönyörködni az Úr (az Isten) jóságában, együttérzésében, szeretetében, aztán megfigyelni, mi történik. Oprah élete mindenesetre egy jel, hogy ez a hozzáállás rengeteg jó dolgot tud bevonzani az életbe. Régi és működő titok ez.

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!