Táltosparipa

Paleo almás-mákos répatorta (nemcsak paleósoknak)

Aki visszajáró olvasója a Táltosparipa blognak, az tudja, hogy recepteket mindig csak azzal a céllal osztok meg, hogy a hétköznapi örömfaktort fokozzam 🙂 Ezen az oldalon a lelki egészségről (mentálhigiénéről) írok, de hiszek az “Ép testben ép lélek.” mondásban. Vagyis a lelki jóllétünknek vannak testi feltételei is. Ilyenek például a közös étkezések a családban vagy épp a baráti vendégségek. Ha odafigyelünk a minőségi alapanyagokra, minden, amit az asztalra teszünk, lehet egészséges, és szolgálhatja a bűntudat nélküli örömöt. A mai répatorta persze édesség, nálunk svájci barátaink érkezésének örömére készült, de reggelire, tízóraira, uzsonnára is fogyasztható egészségtudatosaknak is!

Könnyű volt elkészíteni, viszont nagyon finom is volt: a répa-dió-alma ízvilág mindenkit meggyőzött.

Lássuk, mi kell hozzá!

40 dkg répa (lereszelve, a levét jól kinyomkodva)

1 alma (reszelve)

12 dkg eritrit

1tk fahéj 

1 kk vanília(őrlemény)

2 tk bio-kezeletlen narancs héja (reszelve)

6 tojás

1/3 tk szódabikarbóna (vagy fél tasak sütőpor)

1/2 dl kókuszolaj

12 dkg darált dió

12 dkg darált mandula

2 dkg darált mák 

Picit sok lett a tészta a formához, a kimaradót pár muffinformába kanalaztam, és betettem a torta mellé megsülni – ez lett a gyerekek kedvence!

Én így készítettem: a fotókon látható, hogy a vendégség örömére most a tortatésztát szív alakú formában sütöttem, de természetesen normál, kerek tortaformában is süthető. 180 fokon kb. 30-35 perc sütésre lesz szükség, de 20 perc után már érdemes nézegetni, és tűpróbával ellenőrizni az állagát.

A dió és a mandula nem veszi fel jól a nedvességet, ezért a répát és az almát valóban érdemes jól kinyomkodni, vagy (és én így is megsütöttem már), ha benne hagyom a levét, akkor még ehhez a tésztához kevertem 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet – persze, így már nem paleo, viszont továbbra is egészséges és finom torta, ha a család fogyaszt gabonaféléket. (Mi szeretjük a paleó ételeket, de nem vagyunk elkötelezettjei, így tönkölyliszt és hasonlók szerepelnek a konyhámban.)

1.lépés: Tojássárgákat kikeverjük az eritrittel, fahéjjal, vaníliával, szódabikarbónával és olajjal. Hozzákeverjük a répát és az almát, majd a mákot és a dió-mandula felét.

2.lépés: Tojásfehérjéket habbá verjük. Apránként elkezdjük hozzáadni a tésztához a maradék dióval és mandulával együtt.

3.lépés: mehet a sütőbe. (Én a szív alakú tortaforma alá sütőpapírt tettem, ennek hiányában ki kell zsírozni a tortaformát.)

Vidám pillanatokat kívánok mind a répatorta készítése, mind elfogyasztása alatt! Igyekszem meglátni minden napban az örömöt, az okot a vidámságra – ha kíváncsi vagy ennek képi megjelenítésére, az Instagramon megtalálsz: https://www.instagram.com/taltosparipa_mentaltrening/ 

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!