Táltosparipa

A virágzás ideje sosem múlik el

Nagyon biztos abban a hitem, hogy nincs olyan, hogy “a virágzás ideje elmúlt”.  A férjem nagymamájáé erőt, hitet adó történet, ezért akarom megosztani. Sosincs késő virágozni.
 
91 évesen ő egy családi csoda nekünk. A barátaink, akiket összeismertettünk vele, mind egybehangzóan állítják: ilyen kellemes, fiatalos lelkületű, figyelmes idős hölggyel még nem is találkoztak. Amikor ránézek, gyakran eszembe jut, ha nem tudnám a korát, fogalmam sincs, mennyit becsülnék, mert egyszerűen kortalan. Fehér haja mindig elegáns frizurában, a körmén diszkrét, halványrózsaszín lakk, az arcán pedig eláradó, őszinte öröm, amikor meglát minket.
Nehezen hittem el, amikor megtudtam, hogy ő nem is az “igazi” nagymama. De ezt is olyan szépen és hihetetlenül finoman “csinálta”. Azért írom idézőjelben, mert valójában nem ő csinálta, hanem a Sors teremtette ezt a családi felállást, ő pedig empátiával, érzékenységgel, de legfőképp hálával beállt arra a helyre, ami az övé lett – és ezzel sosem hivalkodott.
Az igazi “nagymama” nem is válhatott nagymamává, negyvenes évei elején nehéz életének fonalát elvágta egy hirtelen jött betegség. Két nagy kamasz gyerek és a férje, azt hiszem, fel sem tudták fogni, mi történt. Feldolgozhatatlan, érthetetlen tragédia. Ha a farkasréti temetőben lévő sírjánál megállok, mindig megköszönöm neki, hogy rövid és küzdelmes életével lehetővé tette, hogy én ma boldog lehessek. Hiszen az ő fiának a fia: az én életem társa, életem szerelme, a gyerekem apja.
 
Aztán eltelt néhány év. A seb megmaradt, az élet azonban ment tovább. A nagypapa munkahelyi nyelvtanfolyamot tartott (egy angol tanfolyam a ’60-as években meglehetősen exkluzív társaságot jelentett, nagyjából azok voltak ott, akiket a rendszer megtűrt, de el nem fogadott…). A nyelvtanfolyami tanulók között volt egy feltűnően csinos, szerény és szőke nő. Egy okos szőke. Aki házas embert semmiképp sem akart, pedig már túl volt a 40. születésnapján, és vágyott volna ő is egy szerető társra – és a tanfolyamot vezető tanár pont ilyennek látszott. De a szépséges és szerény nem engedhetett az érzelmeinek. Mígnem kiderült, hogy a tanár családi státusza: özvegy. Egyszerre szomorúság és megilletődöttség.
 
Az okos szőke megérezte, hogy itt a boldogság mellett feladat jön. Nem beállni valaki helyére, hiszen ez a hely örökre az övé, azé, aki elment. A gyerekeinek ő marad az Édesanyjuk, a férjének a feleség, akivel annyi nehézségen, üldözésen, forradalmon, nem-disszidáláson együtt küzdötték át magukat.
De most valami újat kínált fel a Sors, és én, aki a történetbe több évtized után az unoka feleségeként kapcsolódom be, úgy érzem: ezt a felkínált újat akkor és ott az elment feleség áldásával kínálta fel a Sors.
 
Az okos, szerény, érzékeny és szépséges szőke pedig kinyitotta a szívét a Boldogságnak. Engedte, hogy forduljon vele a világ. Feleség lett. A két kamasznak nem akart mostohája lenni, ezért aztán a felnőtté alakuló gyerekek – hálából – a szívükbe fogadták, igazi szeretettel megszerették.
Tovább teltek az évek. Jöttek sorra az unokák. A szépséges szőke, akinek sajátja sosem volt, úgy szerette őket, mintha a sajátjai lettek volna. Mert időközben tényleg a sajátjai lettek. A vér erejénél csak a szív ereje tud nagyobb lenni.
Az 5 unoka után ma már dédunokából is éppen 10 van. Tíz kisebb és nagyobb száj kiabálja neki: “Rózsa dédi, szia!” És a dédi kitartó türelemmel tanítgatja a legkisebbet is, a legnagyobbal pedig már a szerelemről is beszélget – aminek mélységét és szélességét ő jól ismeri. 
Nincs elkésett virágzás. Csak megnyíló szív és hit van. A Gondviselés pedig “szem nem látta, fül nem hallotta, ember szíve el nem képzelte” utat és módot készít, hogy a virágzás csodája kibontakozhasson.
 

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!