Táltosparipa

Apám fája

Ezt a mesét az Óperencián túlról hozom – hiszen Ő már ott van, lassan 4 éve ott van. Egy darabja azonban itt is maradt, írja és íratja ezt a mesét.

Az úgy volt, mintha az a fa öröktől fogva ott lett volna. Változatlanul, egyedül és magányosan a tájban. Kapcsolódások nélkül, de mégiscsak a nagy határ békés részeként. Szelíden állta az idő próbáit: napsütést és jégesőt, hideget és meleget egyformán. Néha említette, hogy máshogy szívesebben lenne fa, de ezek csak gúnyba csavart erőtlen mondatok voltak. Ez a szántóföld volt az ő élete. Lankás, puszta, száraz, de benne mégis és igenis az élet lobogásával.

            Amikor megpillantottam a fát, langyos őszi idő volt. Meleg napsütésben állt levelek nélkül. Aztán friss zöld levelek kezdtek tódulni a törzs nélküli fára, amely tehát inkább egy nagy bokor volt, a földből kórószerűen felfelé nyúló ágakkal. Nyugodt, szomorú és rezignált volt. De a helyén volt, és ezt békés megadással tűrte. Gyökerei nem engedték, hogy máshol legyen, de ezzel ő nem is próbálkozott. Illetve dehogynem. Egyszer konok elszántsággal átültette magát. „Csak a szülőktől távol, apóstól, anyóstól messze.” Így telepedett meg a Pest környéki határban. Határban igen, hiszen nem volt nagyvárosi ember. Merthogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, ember volt ő, hatodfél évtizedig. Előtte és azóta fa, de abban a hatodfél évtizedben ember. Róla mesélek hát.

            Most is látom a bokor-fát magam előtt az egyszervolt réten, ahol annyit de mennyit sétáltunk együtt. Teli van zöld bimbózó levelekkel, mint aki húsvétra készül. És valóban, itt a tavasz, húsvétra készülünk. Mert aki meghal is, él. 

Köszönöm, hogy ellátogattál a Táltosparipa oldalra, amely a Táltosparipa Mentáltréning része. Ha tetszik az oldal, és fontosnak tartod a lelki egészség fejlesztését, akkor kérlek, támogasd az oldal működését azzal, hogy lájkolod   a Táltosparipa blog Facebook oldalát: ITT TALÁLOD. (Vagy fenn, az oldalsávban is elérhető.) Köszönöm!
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!