Táltosparipa

Mesék által inspirált életet élek

A Táltosparipa blog hűséges olvasói tudják, hogy ennek az oldalnak a szívét a meseterápiás bejegyzések adják. Amikor lelki egészségről írok, akkor alapvetően a mesékből, népmesékből inspirálódom. Hogy miért? Mert megtapasztaltam, hogy a népmesék ereje kölcsönhatásba lép a lelkemmel, és ott olyan változásokat indít el, amelyekre éppen szükségem van ahhoz, hogy tovább tudjak lépni egy harmonikusabb létállapot felé.

Van, aki ezt naivitásnak hiszi. De aki ismeri a népmesék világát, az tudja, miről beszélek. Ezt a kincses forrást szeretném megosztani az Olvasóimmal is. Mert miben áll a népmesék igazi kincse? A népmesék mély és felnőttekhez szóló igazi megértése megmutatja, hogy ezek a történetek sem nem naiv elképzelések, sem nem erkölcsi prédikációk, hanem: életre való tanítások, amelyek a lelkünkig hatolva belső meggyőződést és mozgatóerőt alakítanak ki bennünk. Olyan életmintákat adnak, amelyeket úgy tudunk aztán követni, mint a jó szülő által elénk élt mintákat. Öntudatlanul is a vonzásuk hatalma alá kerülünk, HA beengedjük a mesék igazi megértését az életünkbe.

Erre utal az a mesezáró formula is, ami az én személyes kedvencem: “Mese volt, igaz volt.” A mesék valóságtartalmának teljes spektrumát egy óvodás nem értheti meg, de ez így van jól. Ugyanis a népmesék közönsége – eredetileg – nem a gyereksereg volt. A felnőttek számára nyújtottak támogatást, vezetést, igazodási pontot. Aztán az urbanizáció és a felnőtt közösségek szétzilálódása elfejttette velünk, hogy van nekünk hová, a népmesékhez, nyúlni segítségért.

Beleragadtunk abba a feszültségbe, hogy az Univerzum végtelen lehetőségei és a hétköznapjaink sokszor érzett szűkössége között ellentmondás van. Hogy lenne akkor a teremtett világ a Jó győzelmének a helye?!

Számomra eljött a felismerés, hogy a tündérek, manók, királylányok és királyfiak birodalma bennem van, és körülöttem van. Persze tündérek mellett sárkányok is vannak, és a mindig kéznél lévő rosszal nagyon is meg kell harcolni. Csakhogy nem mindegy, hogy a harcokban el tudom-e hinni, hogy én ugyanúgy lehetek a nyertes, mint a legkisebb királyfi. Sőt, hogy a királyfiak stratégiájából tanulva harcolhatok felkészültebben, növelhetem az esélyeim.

És még valami: a win-win szituációkat is a mesékből értettem és tanultam meg igazán. Aki ugyanis a mesében sikeres, az nemcsak önmagára gondol. Úgy lesz sikeres, hogy az másnak is jó. Ha ezt megérti egy politikus, egy autókereskedő, egy menedzser vagy egy iskolaigazgató, akkor máris jobb lesz a világ. Minél többen találnak rá a mesék erejére, annál élhetőbb életünk lesz. Én nagyon hálás vagyok a jó sorsomnak, hogy táplálkozhatom és inspirálódhatom a népmesék által. (Ha olvasnál még a meseterápia útjairól, nézz szét a MESETERÁPIA menüpontban.)

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!