Táltosparipa

Királylány a meseterapeutánál járt

Praxisomban klienseim problémáin meseterápiás megközelítéssel dolgozunk. Sokan érkeznek párkapcsolati kérdéssel. Természetesen vannak, akik a párkapcsolatot másféle etikai elvek mentén élik, mint ami az én értékrendem számára szimpatikus. 

Szerencsésnek tartom magam, hogy olyan módszerrel dolgozom, amelyben maga a módszer, azaz a mesék beszélnek helyettem is. A népmesékben a boldogsághoz 1 királylány és 1 királyfi jut el, a 3. fél szerepét nem veszik körbe illúziók. Ha a „boszorkány lánya” belerondít a történetbe, a mese nem engedi, hogy a gonosz szándék és az ármánykodás győzzön: játszmázással nem lehet boldogságot, boldog párkapcsolatot nyerni a népmesékben. A népmese világképe egy nagyon tiszta, követhető, élhető világkép – ezért is alkalmas terápiás célokra is. Persze, a mese kútjába mélyebben belenézve, kiderül, semmi sem olyan egyszerű és egyértelmű, mint amilyennek első látásra látszik… Mindannyian lehetünk királylányok vagy királyfiak, de boszorkányok is…

Érkezett már hozzám fiatal lány, aki párkapcsolatban élő fiúval flörtölt, de ebben semmi kérdésest nem látott, nem is erről akart beszélni. Az önbizalmát akarta növelni, sikeresebb akart lenni. Persze, hogy felmerült bennem, rákérdezek, mit gondol a saját párkapcsolatának milyenségéről. És vívódtam is, hogy felelősségem-e kérdezni, szólni. Aztán arra jutottam, hogy nincs értelme segítő kapcsolatban tanítóként fellépni. Bíztam benne, hogy esetleg máshogy majd ő maga fog elérkezni a kérdéshez. (Hozzá kell tennem, hogy közös munkánk ideje alatt ez nem következett be. Igaz, közben a flörtből sem lett kapcsolat.)

Dolgoztam válófélben lévő asszonnyal is, aki az üléseket megelőző évben három új partnerét is bemutatta gyerekének, illetve közös programokat, ott alvást szervezett a gyerekkel hármasban. Mivel itt egy gyerek is érintett volt, szóba hoztam, hogy az új kapcsolatot megfontoltan érdemes és szabad csak a gyerekkel közölni, illetve részesévé tenni. Az anyuka maga is úgy gondolta, nem ideális a többszöri partnerváltása, de az életet hibáztatta a kialakult helyzetért. Így utólag úgy látom, mégis érdemes volt erről beszélni, témává tenni a szülői mintát és felelősséget.

Volt olyan kliensem, akivel „A szorgalmas és a lusta lány” meséjével dolgoztunk, és maga ébredt rá, mennyi feszültség, megkülönböztetés, kivételezés, empátiahiány működik a mozaikcsaládjukban a 2×2 gyerek felé. Ő maga kezdte elemezni és kigubancolni a történetük, hogy élhetőbbé tegyék a családi életük. Itt is úgy érzem, értelmetlen lett volna azt szajkózni, hogy például „minden gyereket egyformán kell szeretni” vagy hasonló általánosságot.

Ami segített, hogy ő maga kapott lehetőséget, hogy a családi életükre ránézhetett, észrevehette, ami fölött a hétköznapokban elsiklott: minden gyerek figyelmet szeretne, azt is, hogy meghallgassák, figyelembe vegyék az érzéseit, véleményét. Így tudta megtanulni tisztelni és elfogadni a férj hozott gyerekeit is, és így tudott elkezdeni egészségesebb viszonyt kialakítani mind a négy gyerekkel.

Segítőként, meseterapeutaként nem dörgölöm a saját értékrendem a kliensem orra alá. Nem gyártok prekoncepciókat, hogy hogyan is kellene neki élnie; hanem hagyom, hogy elemezze és értékelje ő maga a saját életét, élethelyzetét. Közben pedig bízom abban, hogy ez az önreflexió és felülemelkedés a kliens részéről elegendő erőt és motivációt ad számára, hogy meglépje a szükséges változtatásokat – egy emberibb, minőségibb élet felé. Így mindenkiből lehet királylány vagy királyfi, aki eljut valóban a boldogsághoz.

 

Ha tetszett az írásom, köszönöm, ha megosztod. Ha szívesen olvasol még, nézz szét a menüben, vagy görgess lejjebb a képes cikkajánlómhoz. 

Továbbiakat a blog FACEBOOK oldalán találsz, melyet IDE KATTINTVA érsz el (vagy fenn, az oldalsávban is megtalálod). 

Ha hamarosan megjelenő önismereti-személyiségfejlesztő könyvem megjelenéséről, és a megjelenési kedvezményekről akarsz értesülni, akkor az oldalsávban vagy ITT LEHET ELŐREGISZTRÁLNI.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!