Táltosparipa

Anya, vigasztalj meg!

A hiszti témája naponta műsoron van, joggal, a különböző, gyerekneveléssel foglalkozó portálokon. A jó tanácsokból ki-ki vérmérséklete szerint igyekszik megfogadni a megvalósíthatót, hogy a hiszti-korszakban lévő gyerekkel könnyebb legyen az élet. A hisztire való egész másképp ránézésben nekem a saját gyerekem reakciója segít a legtöbbet. Annyira, hogy nem is használom vele kapcsolatban a hiszti szót,… Tovább »

Kegyetlen gyakorlatok a gyermekvédelemben

Egy ideje már a tudomány is alátámasztja, hogy a kisgyermekek első éveiben kulcsfontosságú szerepe van az ölelésnek, a ringatásnak. A csecsemő gondozása elégtelen, ha pusztán az etetésére, öltöztetésére, fürdetésére korlátozódik. Ez az elégtelenség kifejeződik azokban a megfigyelésekben is, amikor az így gondozott kisbaba fejlődése leáll (vagy be sem indul): a testi kontaktus, az ölelések, ringatások… Tovább »

A “hűtőszekrény anyák” felelősek az autizmusért?

Ekkora hülyeséget régen olvastam! Pedig az ’50-es években a freudista pszichológia ezt állította: vagyis, hogy a gyermek autizmusának kialakulásáért az anya érzelmi hidegsége volna a felelős. Aztán telt-múlt az idő, és a tudományos álláspontról kiderült, hogy nem több egy minden valóságtartalmat nélkülöző babonánál. Csakhogy azok az anyák, akik akkoriban érintve voltak, mennyit szenvedhettek emiatt! Nem… Tovább »

Csináljunk mesét a falra! – Te is imádtad a diavetítőt?

Gyerekkorunk szép emléke a diavetítő. Behúztuk a sötétítőt, lekapcsoltuk a villanyt, és indulhatott a diamozi! Már egyetemistaként terveztem, hogy valahonnan beszerzek majd egy diavetítőt, ha lesz gyerekem. Nagyon megörültem, amikor újra (már modernebb kivitelben) elkezdték forgalmazni. Mostmár mi is diafilmgyűjtők vagyunk! Mesét csinálunk a falra!   Mi a titka ennek a (ma már ósdinak tűnő)… Tovább »

Mondókába zárt élet

Hallgatom a kislányom mondókáit és gyerekdalait – mint bármely anyuka, én is el vagyok olvadva, hogy az én 22 hónapos kis cicám hogy dalolászik 🙂 Az igazi közegemnek pici koromtól fogva a nyelvet érzem, így az ő beszédfejlődését figyelemmel kísérni számomra extra öröm.    Születésekor Petőfi kötetet vittem a klinikára, hogy az Alföld soraival fogadhassam…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!